Byrådet skal på mandag tage stilling til ny parkeringsstrategi

På mandag skal byrådet i Randers tage stilling til en ny parkeringsstrategi omhandlende parkering i og omkring Randers Midtby. Strategien er blevet justeret efter en høringsperiode.

Af Nikolaj Baldur

Parkering har længe været et omdiskuteret emne i Randers, specielt når snakken er faldet på midtbyen. En undersøgelse udført af forvaltningen viser, at selv i de perioder, hvor der er flest parkerende i midtbyen, er der stadig omkring 500 ledige pladser ud af de omkring 1900 offentlige p-pladser i området.

Et spørgsmål og prioritering
Der blev i 2021 vedtaget et budget på 2 mio. kr. til udvidelse af parkeringspladser. De nye p-pladser skal etableres i nærheden af Randers Regnskov, og selvom det er vedtaget, mener Jens Peter Hansen, næstformand i Miljø- og teknikudvalget i Randers kommune, at pengene kunne være brugt bedre.

”At prøve at ordne problemet ved at bygge nye parkeringspladser svarer lidt til, at man tror, at man kan tabe sig ved at spænde livremmen ud” fortæller Jens Peter Hansen.

Ifølge Jens Peter Hansen findes der nemlig en bedre løsning på problemet.

”Det giver mest mening at bruge de eksisterende pladser så effektivt som muligt. For samme pris, som de 35 nye p-pladser har kostet os, kunne vi have betalt installation og drift at censorer på alle de offentlige p-pladser i midtbyen i fire år” uddyber Jens Peter Hansen.

På den måde ville borgerne via en app kunne se, hvor der var ledige parkeringspladser i midtbyen.

En midtby i kritisk tilstand
Flere borgere, blandt andet erhvervsdrivende med egen butik i midtbyen, har længe anset de manglende p-pladser som en hæmsko for deres salg. Spørger man Jacob Jørgensen, som er stifter af Facebook-gruppen ’Facebook Randers Midtby’, skyldes det manglende liv i midtbyen blandt andet muligheden for nem og gratis parkering ved Randers Storcenter.

”Jeg synes, at storcenteret har fået nok opmærksomhed. Folk har længe haft travlt med at snakke midtbyen ned”, siger Jacob Jørgensen.

Han stiftede i 2018 den lokal-fokuserede Facebook-gruppe for blandt andet at få mere fokus på de nye og mindre butikker fra den del af randrusianerne, som normalt ikke ville shoppe i midtbyen.

Jens Peter Hansen kan godt nikkende genkendende til synspunktet, men han mener ikke, at problemet kan løses med flere parkeringspladser.

Den nye parkeringsstrategi indeholder mange forskellige tiltag blandt andet forsøg med udfasning at parkeringsautomater og gratis beboerlicens til elbils-ejere.