Den Randerledes Avis og Kronnyhederne: To nye pop up-aviser om Randers skabt af studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Studerende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har de seneste tre dage fundet nyheder i Randers. De har interviewet politikere fra byrådet, stoppet folk på gaden, og det hele er at finde offentliggjort på deres to pop up-aviser.

Nyhedsugen bliver det tætteste, de studerende kommer på at arbejde på en rigtig redaktion, inden de senere under uddannelsen skal i praktik.
Foto: Tobias Farholt Jørgensen

Af Asta Melchior Jelsing

Nyhedsugen er noget alle studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole skal igennem. Dette år har to redaktioner på i alt femogtyve studerende været i Randers for at finde, skrive og publicere nyheder på hver deres pop up-avis, der ligger offentligt på Instagram.

”Det er en god mulighed for kommunerne at lære de kommende journalister, hvad der er god og dårlig praksis. Samtidig kan de være med til at forme, hvordan de kommende journalisters tilgang bliver,” siger ekstern underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jakob Høstrup.

Han håber, at kommunerne prioriterer at besvare de mange henvendelser fra de studerende, selvom det kan virke som en overbelastning, når opkaldene strømmer ind under Nyhedsugen.

”Vi føler lidt, at vi har forstyrret byrådsmedlemmerne. Jeg kan godt komme til at krumme tæer, når jeg skal ringe op til den samme igen og igen,” siger Nanna Jørgensen, der er studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Nyhedsugen, der spænder fra mandag til torsdag, har til formål at give de studerende en fornemmelse for, hvad det vil sige at arbejde på en journalistisk arbejdsplads.

”Målet er, at de skal stifte bekendtskab med de journalistiske værktøjer og komme ud og møde kilder i et område, de ikke kender. Det her forløb er det tætteste, de studerende kommer på en redaktion, inden de skal ud i praktik,” fortæller Høstrup.

De studerende er gået sammen i større grupper. Hver gruppe består af to studiegrupper, der tilsammen danner en redaktion. Hver redaktion har inden turen til Randers udvalgt tre redaktører og tre redaktionssekretærer, der på hver deres tildelte dag, skal stå for nyhedsproduktionen.

Inden de studerende er draget ud i kommunerne, har de fået undervisning i at vinkle deres nyheder. At vinkle handler om at kunne sætte sig ind i noget information og finde ud af, hvad der er relevant.

”På mange måder ligner det, de laver, og den måde, de arbejder på, en almindelig redaktion med de kompromiser og udfordringer, man kan komme ud for,” siger Høstrup.