Illegale slanger fra hele verden havner i Randers

Hvert år smugles massevis af giftige slanger over Danmarks grænser af personer, der holder dem som husdyr. Men når politiet får en indberetning om ulovligt hold af giftige slanger, er det Randers Regnskov, der ender med dem.  

Giften fra Regnskovens nye slanger kan sende et voksent menneske på hospitalet.
Foto: Anna Sofie Laue

Af Anna Sofie Laue

Randers har fået 24 nye indbyggere. De er gule, omkring 15 centimeter lange uden arme og ben – og så kan de sende dig på hospitalet inden for to minutter.

Randers Regnskov har for nyligt modtaget 24 giftige hugorme af asiatisk og afrikansk afstamning, efter at politiet konfiskerede dem fra en nordjysk mand inden jul. Det glæder dyrepasser i Randers Regnskov Kristian Linneberg Sørensen, som er ansvarlig for de giftige slanger på stedet.

”Jeg synes jo bare, at vores nye slanger er pivfrække! De har nogle helt specielle skæl, der ligger ligesom tagsten, hvilket gør, at de bliver bedre kamufleret, når lyset rammer dem – og så synes jeg bare, at de er pissedejlige,” siger Kristian Linneberg Sørensen.

Men på trods af slangernes fascinerende natur, er det et stort problem, at de overhovedet kommer til Danmark. Det mener biolog og projektleder for Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang.

”Der er jo en grund til, at de er illegale. De er ikke egnede til at holde i sit eget hjem,” siger hun og tilføjer, at flere af ejerne af de giftige slanger ikke søger dyrlægehjælp, hvis dyrene bliver syge, fordi de er bange for at blive meldt til politiet.

Ikke plads til alle

Når politiet får en indberetning om en ulovlig holdt slange, tager Randers Regnskov altid telefonen. Men på grund af det store antal illegale slanger, der indhentes hos danskere, er det umuligt for den zoologiske have at tage imod alle dyrene.

”Vi svarer på alle henvendelser, vi får. Men vi driver også en forretning, som skal have både penge og plads til vores dyr. Derfor kan vi ikke altid finde plads til de dyr, vi får tilbudt,” siger Kristian Linneberg Sørensen.

Nemt at smugle

Regnskovens nye beboere udgør blot en brøkdel af de slanger, der hvert år smugles ind i Danmark. Størstedelen købes i Tyskland og Sverige, hvor der ikke er nogen lovgivning, der forhindrer privatpersoner i at anskaffe sig dødelige slanger.

”I Tyskland kan du købe en klapperslange for 40 euro stykket, og så er det jo bare at smide den i en flamingokasse, putte den i bagagerummet og køre til Danmark,” siger Kristian Linneberg Sørensen, som selv har deltaget i flere reptilmesser i Tyskland, hvor massevis af dødelige slanger bliver langet over disken.


FAKTA:
– Handel af dyr ligger på top fem over verdens mest indtjenende erhverv.

– Randers Regnskov og Terrariet Vissenbjerg er de eneste steder i Danmark,
der er autoriserede til at modtage de illegale dyr,
efter de er blevet konfiskerede.

– Mellem 2004 og 2014 blev over 20 mio. reptiler importeret til EU.

– Antallene af slanger, der holdes ulovligt i Danmark er meget uvist,
da slangerne ofte bevares hemmeligt.