Naturnationalpark Fussingø etableres efter heftig debat

Ifølge Naturstyrelsens plan skal Naturnationalpark Fussingø, der ligger 15 kilometer vest for Randers, indvies i sensommeren 2022. Men det er ikke alle, der ser frem til åbningen. Malene Thune fra ’Brugerlaug Fussingø’ mener ikke, at beslutningsprocessen har været ordentlig. 

State Forest Vandresti Foråret - Gratis foto på Pixabay
Fussingø er en af de fem udpegede naturnationalparker.
Foto: Creative Commons

Af Anton Dahl Andersen

Området omkring Fussing Sø skal være naturnationalpark. Det vedtog regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten i 2021. Det har affødt en stor debat, om hvorvidt det er den rigtige vej at gå.

De nye naturnationalparker skal være indhegnede områder med vild natur. Det sker blandt andet ved hjælp af ’rewilding’, hvor man forsøger at genoprette den oprindelige natur i området. Blandt andet udsætter man dyr – i Naturnationalpark Fussingø drejer det sig om stude og krondyr.

Utilstrækkelig bruger- og borgerinddragelse

Malene Thune, der er medstifter af gruppen ’Brugerlaug Fussingø’, glæder sig ikke til åbningen. Hun bruger området på daglig basis, når hun lufter sin hund, cykler eller rider med sine døtre. Hun siger, at hun ikke kommer til at bruge området, når naturnationalparken åbner til sommer.

”Jeg tør simpelthen ikke gå ind til sådan nogle dyr. Det to-et-halvt meter høje hegn gør også, at jeg holder mig væk,” siger hun.

Malene Thune mener, at der sikkert er fordele ved at lave disse indhegninger, men at der også er ulemper – og at disse er ikke blevet belyst i tilstrækkelig grad.

Hun er generelt ikke imod de nye naturnationalparker, men hun er utilfreds med den beslutningsproces, der har stået på de sidste to år.

”Det virker som om, man havde besluttet sig, inden man spurgte os brugere. Det er ikke ordentlig bruger- og borgerinddragelse,” siger hun.

Biodiversitetsforsker: ”Vi ved, at vild natur virker”

Hans Henrik Bruun, der er lektor og biodiversitetsforsker ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, er ikke i tvivl om, hvorvidt naturnationalparkerne bidrager positivt til biodiversiteten.

”Der er masser af evidens for det. Vi kan selvfølgelig ikke forudsige præcis, hvad der vil ske på specifikke områder, men vi ved, at selve mekanismerne fungerer. Vi ved, at vild natur virker – og at det har virket i millioner af år.”

Hans Henrik Bruun er lektor og biodiversitetsforsker ved Københavns Universitet.
Foto: Københavns Universitet

Han pointerer, at Danmark gennem EU har forpligtet sig til, at 10 procent af det samlede landareal i EU skal være vild natur. I Danmark er der i dag vild natur på mellem nul og et halvt procent af landarealet. Hans Henrik Bruun mener derfor, at vi formentlig får flere naturnationalparker.

”Jeg skal jo ikke sætte politiske målsætninger, men som fagperson kan jeg se, at der er et stort gab mellem det, man har gjort, og det, man har forpligtet sig til at gøre. Vi slipper ikke afsted med så lidt som i dag,” siger Hans Henrik Bruun. 

Malene Thune siger, at det er en god idé at tænke over, hvad man kan gøre for naturen, men at denne beslutning, uanset at naturnationalparken åbner til sommer, ikke er den rigtige.

”Jeg kommer til at fortsætte mit arbejde imod det,” siger hun.