Borgerne i Randers må tage til takke med skæve vejskilte og bøjede cykelstativer lidt endnu

Området omkring Hospitalsgade er slidt efter at have været omkørselsvej, og Sektionsvejlederen af Veje og Trafik, Grethe Helledi, forklarer, at driftsafdelingen er for presset til at gøre noget ved det lige nu.

Randers Kommune står for vedligeholdelsen af 1200 kilometers vej. 
Foto: Asta Melchior Jelsing

Af Asta Melchior Jelsing

I efteråret 2021 blev Hospitalsgade i Randers brugt som omkørselsrute, mens BaneDanmark var i gang med at bygge broen ved Hvidemøllevej. Det har været slidsomt for gaden, der går fra Randers Regnskov til Kirkegade.

”Jeg er i den grad overrasket over kvaliteten og standen af vores byinventar,” siger Preben Buchhave, der for nyligt er flyttet til Randers’ midtby. 

Han er netop kommet hjem fra en gåtur i Randers centrum. Her gik han blandt andet fra Hospitalsgade til Rådhuspladsen, og på hans tur tog han billeder af skæve vejskilte, bøjede cykelstativer, graffiti og hærværk.

Byens slidte inventar bekymrer ham, og han frygter, det kan komme til at gå ud over turismen.
Video: Asta Melchior Jelsing

I 2017 brugte Randers Kommune omkring fire millioner kroner på et projekt, der skulle gøre det attraktivt for turister at gå fra byens store turistattraktion Rander Regnskov til byens centrum. Pengene blev blandt andet brugt på at male dyr og planter på asfalten på Hospitalsgade, men efter at have fungeret som omkørselsrute er gaden blevet slidt.

”Lige nu er driftsafdelingen under pres. Der er ikke så mange på arbejde, da folk er hjemsendt grundet sygdom. Derfor tager det tid,” siger Grethe Helledi, Sektionsvejleder af Veje og Trafik i Randers Kommune.

Hun fortæller, at man som borger i Randers Kommune kan hjælpe kommunen med at holde byen fri fra fejl og mangler ved at benytte appen Giv Os Et Praj, der kun findes i Randers. På den kan borgerne tage billeder af byens inventar og notere den præcise lokation, så driftsafdelingen kan få et bedre overblik over, hvad der skal laves.

”Vi prioriterer ud fra, hvor sikkerhedsmæssigt alvorligt det er. Vi prioriterer sikkerheden før skønheden,” siger Grethe Helledi.

Hun fortæller, at appen er en kæmpe hjælp for afdelingen, der ikke kan være over det hele. I Randers er der 1200 kilometer vej, der ligger under kommunens ansvar, og når borgerne bruger appen, bliver det nemmere at prioritere, hvad der skal vedligeholdes først.