Danmark kører med underskud af sosu’er, og det bliver kun værre frem mod 2030

Hvis borgerne skal kunne forvente samme serviceniveau på plejehjem, plejecentre og sygehuse i fremtiden, skal vi uddanne knap 3.000 flere social- og sundhedsassistenter årligt. Plejehjemmene i Randers genkender manglen på uddannet mandskab. 

Af Thomas Rosendal Jakobsen

Lindevænget og Vorup Plejehjem i Randers by istemmer med ny analyse fra Kommunernes Landsforening, der påviser et stigende problem med rekruttering af faglært mandskab. 

Ny analyse fra KL viser, at Danmark om otte år kan risikere at mangle 16.000 sosu’er, hvis antallet af nye færdiguddannede forbliver på niveauet fra 2021. 

Hos plejehjemmene Vorup og Lindevænget er manglen på uddannet personale et velkendt problem. De oplever ganske enkelt en mangel på ansøgere, der bider på deres jobopslag. Underskuddet af uddannet personale har den åbenlyse konsekvens, at plejehjemmene må ty til ufaglærte.

Den demografiske udvikling med et stigende antal ældre og den voksende forsørgerbyrde er ikke nogen ny problematik. KL’s analyse viser, at problemet langt fra er løst. Hvis de i Randers igen skal kunne finde faglært personale, kræver det, at gabet mellem udbud og efterspørgsel lukkes.