Skal du have fingrene i et billede, der er signeret af Peter Ingeman, men også hjælper børn med organsvigt? – ”Galleri Randers” indgår nyt samarbejde

”Galleri Randers” i Brødregade har for nyligt indgået et samarbejde med frivillig Stinne Madsen fra patientforeningen ”Organdonation – ja tak!”. Malerier med ordene ”Fait – Hope – Love” og hilsner fra diverse kendte danskere, er nu klar til salg. Drømmen er at kunne aflevere en stor check til en familiecamp til sommer for børn med organsvigt. 

Af Frederikke Møller

”Organdonation – ja tak!” er stiftet af Lasse Heidelbach (til højre) og hans kone Karen i 2015.
Foto: Frederikke Møller

En kunstner, en hjertepatient og et par håndfulde kendte danskere er opskriften på det nyligt opstartet samarbejde mellem Galleri Randers og Stinne Madsen fra patientforeningen ”Organdonation – ja tak!” Samarbejdet har de valgt at kalde Kunst for livet.

Kunstner Hanne Koch og Stinne Madsen, der for halvandet år siden fik indopereret et nyt hjerte, åbner nu op for salget af malerier med en hel særlig betydning.

Malerierne er malet i Hanne Kochs ånd – forskellen fra hendes typiske værker er, at ordene ”Fait – Hope – Love” er skildret herpå. Malerierne er signeret af forskellige kendte danskere, som har skrevet små hilsner på bagsiderne. Af de kendte danskere er bl.a. tv-vært Peter Ingeman og Micki Cheng fra Den Store Bagedyst at finde i samlingen. Samarbejdet mellem de to kvinder er indgået med drømmen om at kunne aflevere en stor check til patientforeningens familiecamp til sommer.

I skrivende stund går cirka en tredjedel af omsætningen dertil, men Stinne Madsen og Hanne Koch har planer om at regulere det til en højere procentdel, i takt med at de modtager flere lokale sponsorater.

Et samarbejde med mening

Hanne Koch og Stinne Madsen er enige om, at der er tale om et samarbejde med mening. 

”Vi skaber fokus på Hannes kunst, men vi skaber også fokus på det at tage aktivt stilling til organdonation, men også patientforeningen, der støtter dem, der har organsvigt.”, siger Stinne Madsen.

Stinne Madsen vil via hendes arbejde med ”Organdonation – ja tak!” gerne få flere danskere til at tage aktivt stilling til organdonation, men især også være med til at bryde tabuet omkring at leve med organsvigt. Det er også af denne grund, at beløbet skal gå til børn med organsvigt, da de på familiecampen kan møde ligesindede og jævnaldrende i samme situation, fortæller de to kvinder.

”Der er ikke nogen, der kan sætte sig ind i, hvad man er igennem, når man ikke har prøvet det,” siger Stinne Madsen.

Indtil videre har ti kendte danskere signeret malerierne. To er solgt, og de to samarbejdspartnere arbejder på at få flere til samlingen.
Foto: Frederikke Møller.

2 ud af 3 danskere har taget stilling

Ifølge Dansk Center for Organdonation er det på nuværende tidspunkt 2 ud af 3 danskere, der har taget stilling til organdonation, hvoraf lidt over en fjerdedel har meldt sig som organdonorer. Tilbage i 2019 blev det muligt for unge helt ned til 15 år at registrere sig i Donorregistret.